Cobouw: Hegeman Vastgoed

Werk
29 november 2022
Cobouw 29/11/2022

Hegeman Vastgoed: ‘Onze specialiteit is dat we niet gespecialiseerd zijn’

Dat bouwbedrijf Hegeman is doorgedrongen tot de top vijftig van grootste Nederlandse bouwbedrijven, zegt directeur Frank Hegeman weinig. “De bouwsector is grillig. We hebben goede jaren achter de rug, maar dat kan volgend jaar weer anders zijn. Wij weten zelf waar we staan en laten ons beleid niet bepalen door winstmaximalisatie en groei, maar door het streven naar continuïteit.”
Hegeman Vastgoed: 'Onze specialiteit is dat we niet gespecialiseerd zijn'
Foto: Guido Benschop
Frank Hegeman, directeur en enig aandeelhouder van de Hegeman Holding en haar grootste bouwbedrijf Aannemingsmaatschappij Hegeman uit Nijverdal, wil eerst een wijdverbreid misverstand uit de weg helpen: zijn onderneming is dus niet dat andere bouwbedrijf met nagenoeg dezelfde naam dat in de crisisjaren in het nieuws kwam door financiële problemen en langs de rand van de afgrond scheerde.
“Die fout wordt vaak gemaakt. Maar dat deel van Hegeman is in mei 2008 van ons afgesplitst en zelfstandig verder gegaan. We hebben er geen enkele band meer mee en zien elkaar alleen nog als collegiale bouwbedrijven. Wij zijn doorgegaan als het familiebedrijf dat we al sinds 1927 zijn. Ik ben de vierde generatie Hegeman. We zijn een gezond bedrijf, met voldoende reserves, een omzet die langzaam groeit en een mooie, maar bescheiden winstmarge. Het zit niet in ons DNA om onszelf op de borst te kloppen. Dat laten we graag aan anderen over, wij doen liever gewoon ons werk.”

Vaste waarde

Vooral in het oosten, maar ook in de rest van het land, is Hegeman al vele jaren een vaste waarde. Dat zijn onderneming nu opduikt in de top vijftig van grootste bouwbedrijven, komt volgens de directeur door én een goed jaar én een andere manier van het presenteren van de jaarcijfers (“daardoor vallen we kennelijk opeens meer op”) én aan toevalligheden.

“We hebben in 2021 een paar grote projecten opgeleverd waardoor onze omzet is toegenomen van 90 miljoen euro in 2020 tot ongeveer 115 miljoen vorig jaar. De winst steeg van 4,7 naar 7,5 miljoen. Da’s mooi. Maar de sector is zo grillig, dat het dit en volgend jaar zomaar weer anders kan zijn. Eén groot project dat niet doorgaat of wordt uitgesteld en we vallen weer buiten die top 50. Vandaar dat het me weinig zegt. Ik vind het belangrijker dat we zelf weten waar we staan.”

Ik vind het belangrijker dat we zelf weten waar we staan

Groei is nooit een doel op zich bij Hegeman, bezweert hij. “We zijn een familiebedrijf, bij ons staat alles in het teken van de continuïteit van de organisatie. We doen alleen overnames als het meerwaarde heeft en goed voelt. Zo versterkten wij ons in 2010 met Jansman Bouw uit Luttenberg en gaf de overname van Aannemersbedrijf Aarts in 2014 uit Leende ons een betere toegang tot de Belgische markt en het zuiden van ons land. Onze voorlopig jongste aanwinst, in 2019, is projectontwikkelaar WVG uit Meppel.
Hegeman beschikt daarnaast over een eigen materieeldienst, een eigen timmerfabriek en een bedrijf voor innovatie, BouwNovum, dat zich vooral richt op de ontwikkeling en realisatie van geprefabriceerde, herbruikbare houtbouw.

Signatuur

Hegeman kenmerkt zich als een bouwbedrijf met een eigen signatuur zoals je die niet vaak treft in de doorgaans hectische en nerveuze bouwwereld. Bijvoorbeeld: alle projecten worden uitgevoerd met de ongeveer tweehonderd eigen medewerkers, die zoals Frank Hegeman het zegt, “ons echte kapitaal vormen” en met eigen materieel.

“We huren het liefst zo min mogelijk in, houden alles in eigen hand en zijn van niemand afhankelijk. Op de bouwplaats staat alleen materieel met onze eigen naam erop. Onze opdrachtgevers zien en merken dat. Onze medewerkers voelen zich gewaardeerd en betrokken bij het bedrijf. We hebben niet voor niets veel langjarige dienstverbanden, soms tot vijftig jaar aan toe.”

Leerlingen

Hoewel ook Hegeman last heeft van het tekort aan geschoold bouwpersoneel, – “soms ontkomen ook wij daardoor niet aan het inlenen van externe medewerkers” – maakt hij zich daarover geen al te grote zorgen. “Het is een uitdaging om jongeren te interesseren voor een baan in de bouw, zeker, maar een groot probleem is het voor ons niet. Dat komt omdat wij altijd onze eigen mensen zijn blijven opleiden. Zelfs toen we tijdens de economische crisis in 2012 moesten reorganiseren en ruim veertig mensen ontslaan, hebben we een deel van onze leerlingen in dienst gehouden. Als er geen geschikte leerprojecten waren, hebben we voor hen opdrachten gezocht of zelf opgezet zodat ze toch hun opleiding konden volgen. Dat betaalt zich terug.”

Hegeman richt zich niet op een bepaalde sector of discipline, maar is een pure generalist. “Onze specialiteit is dat we niet gespecialiseerd zijn”, zegt de directeur. “We doen eigenlijk alles, van utiliteitsbouw tot woningbouw tot industriële en energiebouw. Daar ligt onze kracht. Als het in de ene sector wat minder gaat, halen we meer omzet uit een andere sector. Het zijn communicerende vaten. Nu de woningbouw stagneert, hebben we er veel baat bij dat we ook actief zijn in de energiemarkt. Zo hebben we onder- en regelstations gebouwd in Zutphen, Biddinghuizen en Urk en bouwen we op dit moment onderstations in Lochem en Almere.”

Rücksichtslos nieuwe opdrachten aannemen, is er bij Hegeman niet bij. “Kunnen we de opdracht aan, hebben we daar de middelen en mensen voor? Dat is voor ons een belangrijke vraag als zich een opdrachtgever aandient. Omdat we met eigen middelen en mensen werken is onze capaciteit soms beperkt en moeten we nee verkopen tegen een opdrachtgever. Dat is dan jammer, maar beter dat dan halverwege de uitvoering tot de conclusie komen dat we ons hebben vertild.”

Zorgen over de toekomst van zijn bedrijf maakt Frank Hegeman zich niet. Maar hij is wel bezorgd over de toekomst van de bouwsector als geheel. “We beginnen de gevolgen te merken van de oorlog die die man in het Kremlin in Oekraïne is begonnen. De prijzen voor bouwmaterialen en energiekosten stijgen daardoor zo enorm, dat we als sector onbetaalbaar worden voor opdrachtgevers. Je ziet het al bij particulieren, gemeenten en corporaties: die stellen opdrachten uit of af, omdat ze ons niet meer kunnen betalen en moeten bezuinigen. Wij hebben om die reden zelf ook al opdrachten terug gekregen. Er valt helaas weinig aan te doen, want deze problematiek overstijgt de bouwsector, overstijgt Nederland en zelfs Europa. We hebben het niet in de hand. Ik voorspel daarom voor de komende periode een serieuze dip voor de hele bouwsector.”

Ik voorspel voor de komende periode een serieuze dip voor de hele bouwsector

De volgens Hegeman achterlopende bouwregelgeving maakt de zaak er niet makkelijker op. “Daar lopen vooral onze mensen van BouwNovum tegenop. Om een klein voorbeeld te noemen. BouwNovum heeft een energiearme, volledig houten prefabwoning ontwikkeld met een zeer comfortabel binnenklimaat, die snel op de bouwplaats in elkaar gezet kan worden. De woning kan na jaren gebruik simpel worden gedemonteerd, waarna de onderdelen de grondstof vormen voor een andere woning. Dat soort woningen zou je snel kunnen bouwen om te kunnen voldoen aan de enorme woningbehoefte. Maar in het Bouwbesluit staat dat het plafond in ieder vertrek een lichtpunt moet hebben en dat is jammer als je het plafond als grondstof voor een toekomstig project ziet. Dus mogen die huizen formeel niet geplaatst worden. Alleen omdat de gemeente Hellendoorn mee heeft willen denken en een ontheffing heeft verleend, konden we toch zes van dit soort woningen als pilot neerzetten.”

Stabiele, beheersbare groei, een bescheiden winst, mooie projecten en tevreden medewerkers en opdrachtgevers: aan meer heeft Hegeman geen behoefte, zegt de directeur. “Het gaat ons goed en dat willen we zo houden.”

Debutant

Voor het eerst in de top 50: Hegeman Vastgoed, het moederbedrijf van Aannemingsmaatschap Hegeman uit Nijverdal. De bouwer maakt zijn debuut dankzij een omzetstijging van ruim 30 procent. Het bedrijf, niet te verwarren met Hegeman Bouwgroep uit Almelo of Hegeman Bouw & Infra eveneens uit Nijverdal, profileert zich als op en top familiebedrijf. Het motto van deze b&u-bouwer: ‘We willen niet alleen wat moois neerzetten, we willen dat mensen zich er thuis voelen, dat een gebouw betekenis krijgt en bruikbaar en mooi blijft voor de volgende generatie’. Hegeman leverde vorig jaar het even fraaie als grootse scholencomplex Porteum in Lelystad op, een project dat eindigde als nummer 12 in de Cobouw Projecten50.

Naar homepage