Waarvan Akte

Werk
29 september 2022

Boter bij de  vis

Boter bij de vis, zeggen ze bij ons op de weekmarkt: als je wat koopt, graag meteen afrekenen. Bij het kopen van een huis is het niet anders. Je kunt als koper van een huis uitsluitend eigenaar worden als de koopsom op het moment van ondertekening van de akte op de ‘derdengeldenrekening’ van het notariskantoor staat.

Vrijwel altijd gaat dat goed. Koper heeft bij bank hypotheek genomen (hypotheek gegeven, zeggen puristen) om nieuwe woning te financieren, bank stort geld op derdengeldenrekening, notaris maakt geld over naar bankrekening verkoper en overdracht kan worden bezegeld met handtekeningen.

Maar een enkele keer komt er een kink in de kabel. Zoals bij het jonge stel dat het oog heeft laten vallen op een ruime hoekwoning. Over de prijs zijn ze het snel eens geworden met de verkopers, een echtpaar op leeftijd dat naar een appartement verhuist. Nu zitten ze gevieren aan mijn bureau voor de overdracht. De stemming is, zoals vaker bij dit soort transacties, feestelijk.

Maar terwijl kopers en verkopers genoeglijk kouten, begin ik me zorgen te maken. Want nog altijd heeft de bank het afgesproken geldbedrag niet gestort op onze derdengeldenrekening. En zonder geld geen overdracht.

Ik excuseer me en bel in een aangrenzend kantoor naar de bank: waar blijft dat geld? Dat komt eraan, zegt een medewerkster, in de loop van de dag. Maar met die toezegging mag ik geen genoegen nemen. Want: boter bij de vis.

Als ik kopers en verkopers vertel dat de overdracht niet kan plaatsvinden omdat de bank de koopsom nog niet heeft gestort, slaat de stemming om. De kopers zijn laaiend: op mij. Het is allemaal mijn schuld. Mijn uitleg dat het probleem bij de bank ligt, wuiven ze weg.

Tja, ik heb in de loop der jaren een dikke huid ontwikkeld en ergens begrijp ik die boosheid wel. Het is ook vervelend. Maar ik heb eerder met dit bijltje gehakt en kan de partijen een oplossing bieden: een volmacht. Kopers en verkopers tekenen een volmacht waarmee ons kantoor de transactie voor hen kan afhandelen zodra het geld is gestort.

Voor de verkopers volstaat een gewone volmacht. De kopers moeten behalve een gewone volmacht een volmacht voor de hypotheek tekenen. Het Burgerlijk Wetboek eist dat dat een complete notariële akte is.

Daar komt meer werk bij kijken en het duurt wat langer. Maar als de hypothecaire volmacht op tafel ligt, zetten de kopers nog wat napruttelend hun handtekeningen en gaan huiswaarts.

Later op de dag stort de bank het geld op onze rekening gestort, waarna de transactie dankzij de volmachten alsnog snel is geregeld. De volgende dag komen de kopers zich ietwat beschaamd met bloemen en wijn excuseren voor hun gedrag.

et maar.

Naar homepage