Familiebedrijf Rollecate

Werk
20 februari 2024

Voor familiebedrijven heb ik een zwak. Rollecate, producent van geveldelen en kozijnen, is zo’n familiebedrijf. Voor Cobouw maakte ik een portret van dit bedrijf.

 

‘Force majeur’ dwingt gevelbouwer tot aanpassingen

Na fusie en herstructurering is Rollecate klaar voor de toekomst

 

Jos Mulkens en Eline Roo. Foto: Johan Nebbeling

Hoge (brandstof)prijzen, materiaaltekorten en algehele malaise: net als de rest van de bouwsector kreeg gevelbouwer Rollecate, die dit jaar het zeventigjarig bestaan viert, er in 2022 mee te maken. “Het was force majeur die ons dwong om na te denken over onze toekomst”, zegt algemeen directeur Jos Mulkens. Dat denkproces leidde tot een fusie en een nieuwe bedrijfsstructuur.

 

Mulkens, met 35 jaar ervaring in tal van leidinggevende functies in de bouwwereld, nam anderhalf jaar geleden het roer over bij Rollecate. Hij kon meteen vol aan de bak. “Door de oorlog in Oekraïne en de naweeën van de corona-epidemie werden we geconfronteerd met omstandigheden die we nog niet eerder hadden meegemaakt. Vanuit de aandeelhouders en de raad van commissarissen  kwam de vraag: hoe gaan we in de toekomst om met dit soort onvoorziene omstandigheden? Met andere woorden: hoe maken we ons bedrijf toekomstbestendig?”

Om te beginnen door schaalvergroting, luidde het antwoord. Het trof daarbij dat het bedrijf uit Staphorst al sinds 2015 nauw samenwerkt met Kolf&Molijn uit Emmeloord, waar Mulkens twee jaar eerder als directeur was aangetreden. Waar Kolf&Molijn zich toelegt op gestandaardiseerde massaproductie van aluminium ramen en deuren voor de woning- en utiliteitsbouw, richt Rollecate zich met name op ‘speciale projecten’ in de gevelbouw. “We zijn daarin echt toonaangevend, met projecten die internationaal in het oog springen. Zoals de Zalmhaventoren in Rotterdam.”

 

Marktsegment

Rollecate en Kolf&Molijn vullen elkaar perfect aan, aldus Mulkens. “Ze bedienen grotendeels hetzelfde marktsegment en dezelfde doelgroep, maar met andere diensten en producten. Rollecate en Kolf&Molijn werkten al nauw samen. Een fusie was dus een logische stap. Dankzij die schaalvergroting kunnen we onze marktpositie verder versterken, kosten besparen door efficiënter te werken én onze leverbetrouwbaarheid vergroten. Het geeft ons ook een bredere basis: als het in de woningbouw minder gaat, kunnen we dat opvangen met onze speciale projecten.”

Het gefuseerde bedrijf gaat verder onder de naam Rollecate BV, dat zich met ongeveer 350 medewerkers en een jaaromzet van 90 miljoen euro het grootste gevelbouwbedrijf van Nederland mag noemen. Rollecate is een familiebedrijf waarvan alle aandelen nog steeds in handen zijn van de nazaten van ‘opa’ Roelof Roo, een van de drie oprichters. Een van die aandeelhouders is kleindochter Eline Roo, die als manager business development werkzaam is bij Rollecate.

 

Slingerende auto

Na een studie financieel management werkte ze bij een privat equity bedrijf en bij ING, voor ze – alsnog – toetrad tot het familiebedrijf. “Ik wilde dat nooit. Ik vond het verschrikkelijk als mijn vader vroeger langs projecten van Rollecate reed. ‘Kijk dat hebben we ook gemaakt’. En die auto maar slingeren. Maar bij ING miste ik het ondernemerschap en na een goed gesprek met mijn vader zag ik in dat ons mooie familiebedrijf veel kansen biedt. Nu rijd ik zelf graag langs onze projecten.”

Om beter in te kunnen spelen op de zich snel ontwikkelende bouwmarkt en efficiënter te kunnen produceren voerde Mulkens een nieuwe bedrijfsstructuur in, met vijf business units die zich richten op de verschillende delen van die markt: woningbouw, utiliteitsbouw, specials, staal en kleinzakelijke markt. “We wilden meer vanuit de klant gaan denken, dus van buiten naar binnen. Wat wil die klant en hoe kunnen we daar zo goed en kosteneffciënt mogelijk op inspelen? De businessunits hebben eigen accountmanagers die de contacten met de klanten onderhouden, maar bijvoorbeeld ook eigen calculatoren en andere specialisten. Daarmee kunnen we veel beter inspelen op het verschil in dynamiek tussen een relatief eenvoudig woningbouwproject en een echte special, zoals de Zalmhaventoren. Het is een vorm van specialisatie waarmee we onze efficiency enorm hebben verhoogd.”

 

Eén proces

Ook de interne processen werden gestroomlijnd. “We hebben nu één proces voor de hele organisatie, van de offerte tot en met de montage en de uitvoering. Dat was ook nodig, want de verschillende projectgroepen hanteerden vaak hun eigen werkwijzen, hun eigen manier van offreren en calculeren. Doordat er nu eenheid is in onze werkwijze, zijn we veel flexibeler.”

Punt van aandacht is nog wel het verschil in bedrijfscultuur tussen Rollecate en Kolf&Molijn. “Het is een verschil tussen rood en blauw. Letterlijk, want de huisstijl van Rollecate is blauw en die van Kolf&Molijn was rood. Beide bedrijven werkten al wel samen, maar er was toch onderlinge rivaliteit. Daar moeten we vanaf. We zijn één bedrijf met één cultuur en we doen het samen. Maar van alle facetten van een bedrijf is de cultuur het lastigst te beïnvloeden. Het duurt nog wel even voor we echt één bedrijfscultuur hebben.”

Hoe dan ook kan Rollecate door de herstructurering beter en sneller inspelen op de ontwikkelingen in de markt en de veranderende functie van de gevel. Mulkens: “De tijd dat een gevel bestond uit bakstenen en een raampje met een gordijntje ligt al lang achter ons. Een gevel is een essentieel onderdeel van het gebouw geworden, met tal van functies, zoals energiebesparing, koelen, verwarmen etc. Eigenlijk is de gevel een integraal onderdeel geworden van het totale gebouwensysteem. Mede daarom zitten wij als gevelbouwers tegenwoordig vaak al in het VO-stadium aan tafel met opdrachtgevers en andere partijen. We zijn een wezenlijk onderdeel van de hele keten.”

Daarbij, zegt Mulkens, stellen architecten steeds complexere eisen aan de gevel. “Robuuste betonnen structuren komen amper nog voor. Je ziet nu vooral grotere glasoppervlaktes en slankere dimensies. Die maken ons werk ook complexer en uitdagender, zowel in de engineering als in de productie.”

 

Maatwerk

Die productie vindt plaats in twee productieafdelingen: het maatwerk, de complexere gevelelementen voor de speciale projecten, wordt in de fabriek in Staphorst gemaakt. Het standaardwerk – kozijnen en deuren voor de woningbouw-  in een al even geautomatiseerde productiehal in Emmeloord. Rollecate heeft daarnaast een eigen staalfabriek in Hongarije (staal) en vestigingen in onder meer Dordrecht en Wormer.

Rollecate heeft een eigen engineeringafdeling in Nederland, maar ook een in de Indiase stad Bangalore. Die bestaat dit jaar tien jaar. “Mijn vader zag er kansen vanwege het grote aanbod van gekwalificeerde werknemers in India en de goede arbeidsmoraal. Het tekent het ondernemerschap dat Rollecate altijd heeft gekenmerkt dat hij het heeft aangedurfd om daar een vestiging te beginnen”, zegt Eline Roo, die naar verwachting over enkele jaren het stokje van Mulkens zal overnemen.

Hoe ziet zij de toekomst van Rollecate? “Duurzaamheid en circulariteit worden bepalend voor de hele bouwsector en dus worden dat ook voor ons key factors. We kunnen nu nog niet 100 procent circulair werken, maar daar streven we wel naar. Ik zie productielocaties voor me die veel verdergaand zijn gerobotiseerd en geautomatiseerd. Ook AI zal bij ons zijn intrede doen.”

Met circulair bouwen deed Rollecate overigens al ervaring op bij de bouw van de tijdelijke rechtbank in Amsterdam. “Die is zo ontworpen, dat hij na afloop van het proces makkelijk gedemonteerd kon worden. Wij leverden de demontabele gevel. De rechtbank is inmiddels gedemonteerd en ligt klaar om opnieuw opgebouwd te worden in Enschede.”

Duurzaamheid heeft wat Roo betreft ook betrekking op de medewerkers. “We willen goede mensen aantrekken én behouden door hen opleidingen, trainingen en carrièrekansen te bieden. Wie wil, moet kunnen doorgroeien. Dat is in het belang van onze mensen maar ook van het bedrijf.”

Wat in ieder geval niet zal veranderen: de trots op het bedrijf, die wordt gemaskeerd door nuchterheid en een ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’-houding. “Wij vinden het niet nodig om ons op de borst te slaan. We weten waar we staan: een gezond familiebedrijf met een solvabiliteit van 30 procent, dat investeringen uit eigen middelen betaalt en daarvoor geen bank nodig heeft. Bij ons gaat het niet om de cijfers, maar om het verhaal achter de cijfers. Ondernemerschap zit in ons DNA. Dat maakt ons sterk, ook in de toekomst. Wij zijn er voor de lange termijn.”

 

Naar homepage