Waarvan Akte

Werk
25 september 2021

Toch die hypotheek nog rond gekomen

Mevrouw E. is een jonge weduwe en moeder van drie kinderen die een paar jaar na het overlijden van haar man een nieuwe liefde heeft gevonden. Ze zijn gelukkig samen en haar kinderen zijn gek op hem. Ze trouwen en al snel is mevrouw E. in verwachting.

Maar het huis waar zij na het overlijden van haar echtgenoot is blijven wonen, biedt te weinig plaats aan de nieuwe aardbewoner. Daarom én met het vooruitzicht op verdere gezinsuitbreiding wil het echtpaar er enkele kamers bij laten bouwen.

Om die grootscheepse verbouwing te kunnen betalen moet mevrouw E. een nieuwe hypotheek afsluiten. In de verwachting dat dat geen problemen zal opleveren heeft zij een aannemer alvast de opdracht gegeven om aan de slag te gaan.

Maar als zij zich bij meldt en ik het testament van haar overleden echtgenoot erbij pak, springen bij mij alle seinen op rood: ho stop! Er is wel een langstlevendebeding, maar de echtgenoot heeft in zijn testament ook bepaald dat áls mevrouw E. opnieuw trouwt zijn erfdeel niet bij haar maar alleen bij zijn kinderen terecht komt.

Behalve uit wat spaargeld bestaat dat erfdeel uit de helft van de woning die zij en haar man destijds in gemeenschap van goederen hebben gekocht. Door die bepaling is mevrouw E. dus niet de enige eigenaar van het huis zoals ze dacht, haar drie kinderen zijn mede-eigenaar.

Een dergelijke constructie is niet ongebruikelijk. Een eventuele nieuwe partner en diens kinderen kunnen niet profiteren van het moederlijk erfdeel van de kinderen uit het eerste huwelijk.

In dit geval pakt het wel heel ongunstig uit voor mevrouw E. en haar nieuwe man, die alleen maar de allerbeste bedoelingen hebben. Intussen begint die aannemer ook al aan te dringen op betaling.

Hoe dit op te lossen? Ik raadpleeg een paar collega’s en kom tot een oplossing waarbij ik in een notariële akte vastleg dat mevrouw E. wel volledig eigenaar wordt van de woning – en dus die nieuwe hypotheek kan aanvragen –  maar dat de kinderen uit haar eerste huwelijk gegarandeerd hun vader erfdeel krijgen als het huis ooit wordt verkocht. Een waterdichte constructie, want de akte wordt bij de hypotheekakte gevoegd, zodat iedere notaris in Nederland hem bij een verkoop van het huis altijd te zien krijgt.

Er is één maar: de rechter moet toestemming geven. Collega’s en de griffier van de rechtbank die ik mijn plan voorleg, geven me nul procent kans. Rechters zijn zeer terughoudend als het om de rechten van kinderen gaat. Maar deze rechter vindt de door mij bedachte constructie zo sterk, dat hij akkoord gaat. Hij geeft me zelfs een compliment. ’s Avonds drink ik er een glaasje bubbeltjeswijn op. Ja mag ik?

Naar homepage