Lokale journalistiek

Blog
13 december 2021

Een tijdje geleden werd ik door de DPG-site Indebuurt geïnterviewd over mijn woonplaats Nieuwegein. Je kunt dat interview hier lezen.

In het, overigens onschuldige maar verder keurig opgetekende interview, sprak ik terloops mijn zorg uit over de staat van de regionale en lokale journalistiek. Ik noemde met name het Algemeen Dagblad als voorbeeld van hoe die veel nieuws en informatie laat liggen, in de regio in het algemeen en Nieuwegein in het bijzonder. Zonder mijn medeweten werden die kritische opmerkingen eruit gestreept, ik vermoed door ingrijpen van hogerhand. Kritiek op de berichtgeving van ‘grote broer’ AD lag kennelijk te gevoelig. Tja.

Maar echt bizar was de actie van de lokale website Pen.nl.: Pen.nl blokkeert mij sindsdien. Ik heb dus geen toegang meer tot die website. Ik mis daar weinig aan, want als nieuwssite kan ik Pen.nl niet serieus nemen. Maar dat maakt de actie van de eigenaar en enige redacteur van Pen.nl niet minder opvallend en uniek. Ik ken geen ander voorbeeld van een ‘nieuwswebsite’ die een lezer blokkeert omdat de mening van die lezer de site onwelgevallig is. Tegelijk vormt die blokkade het bewijs van de droevige staat van de lokale en regionale journalistiek.

Wat een van de gevolgen van het gebrek aan een adequate en betrouwbare lokale nieuwsvoorziening kan zijn, legt complotspecialiste Abbie Richards haarfijn uit in dit interview in de Volkskrant van zaterdag 11 december. Het gaat me met name om deze, zeer te denken gevende, passage:

Naar homepage