Leylijnen in Amsterdam

Blog
19 juni 2021

Langs magische plekken in het centrum van Amsterdam

Magische plekken zijn overal, weet Rob Noord. Ook in het centrum van Amsterdam. Wandelen langs leylijnen en krachtplekken van de hoofdstad.

Op de Kloveniersburgwal, tussen de Broodbar en het Shanghai Beauty Massage Center, voltrekt zich in Rob Noord (63) een subtiele verandering. Zijn stap wordt verender, er verschijnt een glimlach op zijn gezicht, hij begint te stralen. “Dat”, zegt Noord, “heb ik altijd als ik hier loop. Door de krachtige energie van de leylijn onder dit stukje straat voel ik me heel licht en vrolijk.”

Met Noord loop ik door de Amsterdamse binnenstad op zoek naar magische plekken. Je zou het misschien niet denken, maar dat zijn er talloze. Ook hier, midden in de Roze Buurt, waar het op deze vroege zondagmorgen nog stil en aangenaam is. De rust wordt alleen verstoord door luidruchtige groepjes jonge buitenlandse toeristen, een voorbode voor wat de stad te wachten staat nu de coronabeperkingen geleidelijk worden opgeheven.

Leylijnen

Noord is, zoals hij het zelf noemt, ‘hoog sensitief’.  Hij vóelt – of beter: ervaart – de verborgen energiebanen onder de stad, onder ingewijden bekend als leylijnen. Het bestaan daarvan is nooit wetenschappelijk aangetoond, maar Noord – en miljoenen met hem – geloven er heilig in. “Wat anderen of de wetenschap er ook van vinden, ik wéét wat ik voel en wat dat met me doet”, zegt hij.

Op het Beursplein brengt Rob Noord met een wichelroede een sterke leylijn in kaart die Amsterdam CS vebindt met het Nationaal Monument op de Dam.

Rob Noord, een vriendelijke man die werkzaam was in de zorg, beleefde zijn coming out als hoog sensitief persoon een jaar of vijftien geleden toen hij het Solse Gat bezocht. Deze oeroude leemput in de bossen bij het dorpje Drie op de Veluwe is volgens sommigen een krachtig energiecentrum van elkaar kruisende leylijnen. “Ik wist niet wat me gebeurde, alsof ik van het ene op het andere moment in een stortbui van energie terecht kwam. Het was geweldig!”

Invloed

Sindsdien deelt zijn ervaringen graag met anderen. Maandelijks organiseert hij wandelingen langs locaties  in de binnenstad waar leylijnen elkaar kruisen en een krachtig energieveld ontstaat dat zijn (positieve) invloed doet gelden. Niet toevallig liggen die ‘krachtplekken’ vaak in of bij kerken, vroegere stadspoorten en andere oude gebouwen, weet Noord. “Mensen wisten vroeger dat er iets bijzonders was aan zo’n plek. Het waren bij uitstek de plaatsen waar ze kerken en andere belangrijke gebouwen neerzetten.”

Cuypers

Dat maakt een wandeling langs de magische plekken in het oude Amsterdam ook een tripje langs de mooiste gebouwen en fijnste plekjes van de stad. Startpunt is de hal van het Centraal Station. Bepaald niet het oudste gebouw van de stad, maar volgens Noord toch een krachtige energieplek. “Er loopt een sterke leylijn van het station naar het Nationaal Monument op de Dam. Ik ben ervan overtuigd dat de architect van het station, Pierre Cuypers, daardoor al dan niet bewust is beïnvloed.”

De energie van deze plek zou je, zegt Noord, kunnen voelen als je midden in de stationshal staat, de ogen sluit, de benen stevig op de grond positioneert en probeert de omgevingsgeluiden en andere indrukken weg te filteren. “Laat het maar gebeuren, het komt vanzelf naar je toe.”

Malloten

Waarschijnlijk ben ik daar te grofstoffelijk voor, want het enige wat ik voel, is een lichte gêne als ik reizigers steels verbaasde of spottende blikken zie werpen op die in zichzelf verzonken mensen in de stationshal.

Dat ik niets ervaar, is helemaal niet erg, troost Noord. “Niet iedereen voelt de energie zoals ik die voel. Je kunt ook gewoon proberen je hoofd leeg te maken en de omgeving te ervaren in het moment.”

Ook als we verderop in de Nieuwe Brugstraat halt houden op wat volgens Noord een sterke krachtplek is, is mij de energetische ervaring niet vergund die de leylijnen zouden opwekken. Zelfs bij het oudste gebouw van de stad, de Oude Kerk uit 1306, voel ik niets van wat Noord hier zegt te ervaren: een krachtig energieveld, versterkt door heftige menselijke emoties die deze plek eeuwenlang hebben gekleurd.

Toegangspoortje

Noord blijft er vrolijk onder. “Misschien manifesteert het zich bij jou op een andere manier.” Daar zegt hij wat. Want al bespeur ik niets van de energie op de plaatsen die we bezoeken – onder meer het Waaggebouw, het toegangspoortje tot de Franse kerk, het Monument en het Paleis op de Dam – ik merk wel dat het helemaal geen gek idee is om gewoon een tijdje stil te staan en de omgeving op me in te laten werken.

Ik zie ornamenten en details aan historische panden die ik in het snelle voorbijgaan nooit zou hebben opgemerkt, ik zie hoe subtiel het weerspiegelend zonlicht de gevels verlicht, ik hoor hoe lang de beierende kerkklokken nagalmen, ik voel hoe het zachte briesje langs mijn gezicht streelt. Aan deze vorm van ervaren is niets magisch. Maar lekker zen word ik er wel van.

Kader

Twee keer per maand organiseert Rob Noord wandelingen langs krachtplekken in het centrum van Amsterdam. Een wandeling duurt ongeveer twee uur, deelname is gratis. Vanwege de beperkte capaciteit is vooraf reserveren vereist. Dat kan via zijn website: robnoord.nl. Onder meer op www.leylijnen.com is meer informatie te vinden over leylijnen en krachtplekken. Overigens is het bestaan daarvan nooit wetenschappelijk bewezen.

 

Naar homepage